146 години од раѓањето на Гоце Делчев

364
0
SHARE

Во црквата „Св. Спас“ во Скопје  денеска беше одржана панихида по повод 146 години од раѓањето на Гоце Делчев.

Цвеќе пред неговиот саркофаг положи делегација на Владата составена од Радмила Шекеринска, министер за одбрана, и замениците министри – Владимир Лазовски – за култура, и Александар Бајдевски – за информатичко општество и администрација.

Револуционерот и визионер кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите е роден на 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Се школувал во гимназијата во Солун и на Воената академија во Софија. Учителствувал во Штип, а како член на Централниот комитет на ТМОРО работел на создавање мрежа на бази, комитети и комитски чети на Организацијата.

Учествувал на Солунскиот конгрес на ВМРО (1896), а до 1901 година бил задграничен претставник на ВМРО во Софија. На 4 мај во 1903 бил убиен од турска војска во селото Баница, на пат кон Сер.

Саркофагот со посмртните останки на Гоце Делчев од 1946 година се наоѓа во дворот на црквата „Св. Спас“ во Скопје.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here