БАБОВСКИ: Тутунот нема да се субвенционира кога Македонија ќе влезе во ЕУ

292
0
SHARE

Во вчерашното отворено студио на 1ТВ гостуваше Николче Бабовски, директор на агенција за стимулирање на аграрот и земјоделството кој рече дека кога Република Македонија ќе влезе во ЕУ тутунарите нема да се субвенционираат од ЕУ, но можеби ќе се субвенционираат од државата.

Субвенционирањето на тутунот воопшто во ниедна држава во ЕУ не оди од европскиот буџет. Знаеме дека буџетот на ЕУ 40% од тој буџет е наменет токму за земјоделие.

Со членството на Република Македонија во ЕУ предвидена е поддршка од околу 280 милиони евра кои ќе се како директна поддршка на нашето земјоделие и рурален развој, ама единствено нешто за кое што нема да име субвенции од ЕУ е тутунот. Но ќе има субвенции од државата, нагласи Бабовски.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here