Дали е подобро да се избере природна или пластична елка?

1224
0
SHARE

Полека се ближи Нова Година, кога да ја накитиме новогодишната елка и каква да избереме?

Иако не постои точен датум и временски рок за поставување на новогодишната елка, стручњаците имаат неколку совети кои можат да ни помогнат во донесување на одлуката.

Традиционално, во минатото елката не се китела пред 31ви декември, но многу од нас ја китат и 12 денови пред Нова Година или порано. Во некои земји, китењето на новогодишната елка е на 19ти декември во чест на празникот Св. Никола.

Од друга страна, советуваат дека, ако елката е природна да не се кити многу порано од 2-3 недели пред Новата Година за да не се исуши. Секако ова правило не важи да тие што имаат пластична новогодишна елка.

Доколку мислите дека пластичната елка е подобар избор, тогаш се лажете. Многу од пластичните елки доаѓаат од Кина и поради далечината која мора да ја поминат, a и материјалите од кои се направени, воопшто не се добри за човечката околина. За разлика од природната елка која испушта воздух и апсорбира јаглерод диоксид.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here