Дали САД стои зад “обоената револуцијата” во Франција?

375
0
SHARE

Зошто Американците се плашат од иницијативата на францускиот претседател Емануел Макрон за создавање на француско-германската армија?

Француската армија останува најмоќната борбена единица на Европската Унија.
Оваа ситуација се должи на неколку причини.

Прво, во Франција повеќе нема повици, за професионалното ниво на обука на војници и офицери.

Второ, на еден или друг начин, Французите постојано се вклучени во мировни операции, во сите маневри на НАТО, вклучувајќи ја и Арктичката зона, а пред сè во одржувањето на мирот на Блискиот Исток и Африка.

Со други зборови, постои постојана и ефикасна обука на компетентен персонал во услови блиски до борба.

За разлика од германската армија, која до денес не ги затворила своите проблеми по завршувањето на Втората светска војна (статусот на германските вооружени сили страда од историска репутација и постојан надзор од страна на Американците), Франција ги има сите можност за да го потврди својот суверенитет.

Франција, исто така, има нуклеарна програма, односно сите видови на современи стратешки оружја, кои ниту една друга европска земја не ја има.

Ќе појасниме дека наводно независните нуклеарни сили на Велика Британија, всушност, зависат од душата и телото на САД. Овој статус кво не е изненадувачки, бидејќи Париз го разви своето нуклеарно оружје самостојно, а Лондон доби бомба од Вашингтон како подарок.

Конечно, во Франција постои своја вселенска програма, вклучувајќи го и космодромот во Куру, кој овозможува да биде независен од системите за навигација на други држави.

Повторно, Франција има своја програма за производство на борбени и други воени авиони, вклучувајќи и авијациска електроника.

Единственото нешто во кое оваа земја е инфериорна во однос на САД е системите за вештачка интелигенција, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на т.н. беспилотни летала.

Франција, исто така, има моќна копнена војска од околу 270.000 војници. Таа, исто така може да го удвои овој број за само една недела.

Париз самостојно произведува еден од најмодерните модели на тенкови во светот, char Leclerc.

Франција, исто така, има носачи на авиони и сопствено производство на борбени и цивилни хеликоптери Eurocopter.

Како резултат на тоа, со соигурност може да се потврди дека денес ниту една европска земја нема таков потенцијал, што автоматски го претвора Париз, и покрај сета дипломатија на Емануел Макрон, во опасен конкурент за Вашингтон.

Во овој поглед, можеме да претпоставиме дека актуелната “обоена револуција на жолтите елеци” во земјата може да биде внимателно промислена провокација, чија цел е да ги поткопа плановите на францускиот претседател да создадат своја европска армија способна да ги испрати американските сили од Европа дома.

Како што е познато, САД не ја толерираат конкуренцијата дури и од сојузниците. Исто така, може да се забележи дека ова наводно спонтано движење на жолтите елеци активно се противи на зголемување на даноците.

Меѓутоа, ако Европејците се уште сакаат да почнат да создаваат сопствени полноправни вооружени сили, тие ќе мора да плаќаат скапо за оваа идеја, што нужно ќе резултира со дополнителни фискални давачки.

Така, “жолтите елеци” ги врзуваат рацете на француската влада, предизвикуваат хаос во земјата, создаваат конфузија, воведуваат општествена поделба, го наведуваат населението против сопствената армија и полиција, промовираат анархија и пад на БДП.

Како резултат на тоа, благодарение на “социјалната парализа” предизвикана од анархистите, останувањето на Американците во Европа не се доведува во опасност.

За да остане Макрон во Елисејската палата, тој очигледно ќе се откаже од идејата за формиранње на ЕУ армија.
Значи, на ЦИА може да му се честита за уште една успешна акција спроведена во Франција.

Линк Правда.Ру

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here