Денес на конвенција во Струга, ВМРО-ДПМНЕ го избира кандидатот за претседателските избори

372
0
SHARE

На конвенцијата која ќе се одржи во Домот на култура „Браќа Миладиновци“ во Струга ВМРО-ДПМНЕ ќе го избере кандидатот со кој че настапи на претседателските избори. Конвенцијата, но и претстојната кампања за претседателските избори ќе биде под слоганот „За честита Македонија“, велат од партијата.

Овој слоган значи дека кандидатот за претседател на ВМРО-ДПМНЕ ќе биде честит човек, спротивност на погубните политики кои ги води власта, како што се промената на Уставот, корупцијата, криминалот и немањето никакви резултатите на економски план, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

На конвенцијата право на глас за избор на претседателскиот кандидат ќе имаат 551 делегат. За да се избере кандидатот на партијата во првиот круг тој треба да освои 1/3 од гласовите на делегатите, односно за него да гласаат најмалку 184 партиски членови. Ако ниту еден од деветте кандидати во првиот круг го нема потребниот број гласови, тогаш истата вечер ќе се одржи втор круг гласање, во кое ќе учествуваат двајцата кандидати со најмногу гласови.

Претседателските избори ќе се одржат на 21 април, а вториот круг на 5 мај.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here