ЏАФЕРИ ГО ТОЛКУВА УCТАВОТ КАКО САКА

254
0
SHARE

Законите што не добија потпис од претседателот Ѓорге Иванов, а беа донесени со двотретинско мнозинство ќе се сметаат за донесени, а останатите закони ќе бидат вратени во собраниска процедура, изјави денеска претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери.

Обврска на Собранието е да ги донесе законите и моја обврска е во соодветно време, поточно веднаш по донесувањето, да ги потпишам пропратните писма и делот од указот каде е предвиден мој потпис. За законите што не се носат со двотретинско мнозинство претседателот на државата е должен во рок од седум дена да одговори дали ќе ги потпише или не. За законите што се донесени со двотретинско мнозинство претседателот, според Уставот, е должен веднаш да ги потпише указите.

И во првиот и во вториот случај претседателот одбил тоа да го направи, ги вратил законите со неговото објаснување дека е тој повикан да го штити Уставот. Во оваа ситуација законите што се носени со двотретинско мнозинство не можат повторно да се вратат во собраниска процедура и се сметаат за донесени. Другите закони, според Деловникот, должен сум во рок од 30 дена од денот на донесувањето на законите да ги вратам во повторна собраниска процедура, односно да ги ставам на седница и, секако, тој рок од моја страна ќе биде испочитуван, рече Џафери.

Тој појасни дека нема никаква пречка Собранието да може да работи во време на предизборна кампања, но оваа ситуација, вели не изискува по секоја цена Собранието да работи затоа што рокот е да се стават на седница, а одлучувањето може да трае поради можната дебата, и затоа не може да се предвиди дека ако се стават на седница, законите веднаш да бидат донесени со потребното мнозинство.

Извор Инфомакс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here