Епл призна дека свесно ги успорува постарите модели на Ајфон

565
0
SHARE

Apple ги потврди сомневањата на многу сопственици на iPhone, откривајќи дека намерно успорува некои модели на iPhone како што стареат.

Многу клиенти веќе долго време се сомневаа дека Apple намерно ги успорува постарите iPhone уреди за да ги поттикне луѓето да ги надградат или купат нови.

Компанијата соопшти дека успорува некои модели како што стареат, но само затоа што перформансите на батериите на телефонот се намалуваат со текот на времето.

“Епл” рече дека сака “да го продолжи животот” на уредите на корисниците.

Практиката беше потврдена откако купувачите споделија тестови на ефикасноста на Reddit, што укажува на тоа дека нивниот iPhone 6S е значително по спор, но одеднаш брзината се враќа повторно откако батеријата ќе биде заменета.

“Го користев iPhone 6 Plus на мојот брат, а тој беше побрз од мојот? Тогаш знаев дека нешто не е во ред”, напиша TeckFire.

Веб-страницата за технологија Geekbench потоа анализира неколку iPhone уреди кои имаат различни верзии на iOS оперативниот систем и откриле дека некои од нив навистина се чини дека се намерно забавени.

Што беше одговорот на Епл?
Apple сега потврди дека направила промени во iOS за да управува со стареењето на литиум-јонски батерии во некои уреди, бидејќи перформансите на батериите се намалуваат со текот на времето.

“Литиум-јонските батерии стануваат помалку способни да обезбедат врвни тековни барања особено во студени услови, кога тие имаат низок процент на батеријата или како што стареат со текот на времето што може да резултира со неочекувано исклучување на уредот за да ги заштити своите електронски компоненти” соопшти компанијата.

“Минатата година објавивме функција за iPhone 6, iPhone 6 и iPhone SE за да ги израмниме моменталните врвови само кога е потребно за да спречите неочекувано исклучување на уредот за време на овие услови.

“Сега ја проширивме оваа функција на iPhone 7 со iOS 11.2 и планираме да додадеме поддршка за други производи во иднина.

“Нашата цел е да го испорачаме најдоброто искуство за клиентите.”

Зошто се деградираат литиум-јонските батерии?
Литиумските батерии деградираат со текот на времето поради тоа што се случува за време на циклусот на полнење и празнење.

Во текот на двата настани, литиумските јони мигрираат низ материјалот што ја формира батеријата.

Студиите кои користат електронски микроскопи покажаа дека секој пат кога јоните го прават тоа, прават мали промени во физичката структура на тој електролит.

Ефектот е како “процес на рѓосувања на челична или метална површина”, според еден научник кој го проучувал овој феномен.

Промените ефективно го еродираат материјалот за да може да задржат помалку полнење и може да ја попречат неговата способност да обезбедат стабилно напојување.

Повисоките напони ја прават ерозијата побрзо, како и повисоките температури.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here