Ескалира политичката криза во Молдавија, постои опасност од насилства и судири

304
0
SHARE

Шаторите на демонстрантите се поставени пред законодавниот дом, ескалираше политичката криза во Молдавија, новоименуваниот претседател Павел Филип го распушти парламентот и распиша предвремени избори во септември.

Филип, поранешниот премиер, е именуван за привремен претседател по налог на Уставниот суд, на местото на про-руски орентираниот претседател Игор Додон.

Кризата започна по изборите во февруари, кои завршија без јасен победник меѓу ривалските про-ЕУ и проруски партии. Сега постои опасност долготрајната криза да доведе до насилства и судири во Молдавија, една од најсиромашните држави во Европа, која се ноѓа меѓу Романија и Украина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here