Германски ДЕРСТАНДАРД: ЕУ се подготвува за војна, презентиран акциониот план на НАТО

497
0
SHARE

Акционен  план за олеснување на движењата на прекуграничните трупи

Брисел – На ист начин како и за движењето на стоки и патници, тенковите, војниците и муницијата полека и полесно ќе циркулираат во Европа во иднина. Европската комисија во средата во Брисел претстави акционен план. Бирократските пречки за прекуграничен транспорт треба да се намалат и инфраструктурата да се подобри за да може побрзо да реагира за време на воена акција.
Целта на сеопфатната воена унија до 2025 година, неопходно е брзо да може да ги премести и транспортира војниците и воениот материјал, рече Комесарот за транспорт, Виолета Булц. Акциониот план експлицитно не опфаќа потенцијална руска закана, но целта е јасна за тензиите со Русија, изјави европски дипломат за АФП.

Предложените мерки имаат за цел да ги отстранат многуте бирократски препреки кои ги отежнуваат прекуграничните воени движења, особено кога станува збор за транспортот на експлозиви и други опасни материи. Покрај тоа, патната и железничката инфраструктура ќе бидат прилагодени.

ЕУ треба да плати
Првиот чекор е да се тестираат тунелите, патиштата и мостовите за да се види дали можат да издржат тешка воена опрема. Доколку е потребно, ЕУ може да обезбеди финансиска поддршка. Водечките претставници на НАТО тврдат дека промени од Комисијата се потребни за сериозно да се обесхрабри потенцијалната руска агресија. Досега, деталните гранични контроли и несоодветната инфраструктура би спречуваат брзо движење на трупите.

Балтичките држави веќе создадоа своја зона без граници за воени цели, рече Елизабет Брова од Атлантскиот совет во АФП. Во другите држави на ЕУ, од друга страна, постои крпеница на регулаторни коцки: некои држави имаат многу строги регулативи, а други имаат прилично лабави и површни регулативи за превоз на воени возила и муниција, на пример, рече Браун.

Полска ги купува против-авионските проектили “Патриот”

Во средата беше објавено дека Полска и САД потпишаа договор за купување на американски противвоздушни проектили во вредност од 3,8 милијарди евра. Полска и балтичките држави се на границата и поради присуството на руското воено дејствување, овие мерки се неопходни. Во изминатата година, НАТО стационираше дополнителни војници во поранешната сфера на влијание на Советскиот Сојуз, предизвикувајќи иритирања во Москва.

Од крајот на Студената војна, потребата за големи движења на војници во Европа се намали, бидејќи надворешната агресија се чинеше исклучено скапа. Кризата во Украина и анексијата на Кримскиот полуостров од Русија во 2014 година доведоа до евентуална закана од Истокот.

Во моментов, случајот на отруениот руски поранешен шпион Сергеј Скрипал предвидува понатамошно стврднување на фронтот. Британската влада и нејзините западни сојузници ја обвинуваат Москва за напаѓање на Скрипал и неговата ќерка. Русија одлучно ги отфрла обвинувањата.

Планот на Комисијата е дел од напорите за интензивирање на одбранбената соработка. Во декември, земјите-членки на ЕУ започнаа т.н. постојана структурирана соработка (англиски: PESCO). Таа има за цел да ја унапреди ЕУ на патот кон одбраната. Сите земји на ЕУ, освен Малта, Данска и Велика Британија, се вклучени во ова.

Извор: DerStandard.at

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here