Годинава помалку 50 милиони евра за субвенции од ветените 160 милиони во предизборната програма

466
0
SHARE

Земјоделците годинава ќе добијат 99,8 милиони евра директни субвенции.

Ова е за нешто над 10 милиони евра помалку од лани кога се исплатија 110,1 милиони евра. И двете суми се далеку од 160 – те милиони евра за субвенции ветени во предизборната програма на Владата.

Министерот Николовски вели дека не може да се спореди носење на новата програма со реализација на претходната. Но, најавува дека со ребалансот на Буџетот ќе се обезедат дополнителни средства за обесштетување на лозарите што значи повеќе пари за земјоделството.

„Тенденцијата на насоките кои што се даваат и од страна оние кои што сега под силен мониторинг ги следат политиките и реализацијата одат во правец дека директната поддршка треба да се намалува на сметка на програмата за рурален развој. Но, со буџетот кој што е дел од оваа програма се обезбедени средства за целосна навремена и редовна исплата на сите земјоделски стопанства и на сите субвенции“, рече Љупчо Николовски, министер за земјоделство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here