Јавниот долг на Македонија за прв пат над 50% од БДП– земјата влегува во ризична фаза за банкрот

440
0
SHARE

За прв пат јавниот долг во Македонија, изнесува над 50% од бруто домашниот производ, по што земјата влегува во ризична фаза за банкрот, стои во анализата на Меѓународниот Монетарен Фонд.

На 23 јануари оваа година, извршниот одбор на ММФ, направи анализа за состојбите во Македонија за 2018 година.

Севкупниот фискален дефицит се очекува да биде 2,6 отсто од БДП во 2018 година, главно поради нереализирање на капиталните инвестиции. Приходите од Буџетот слаби, иако наплатата на данокот на добивка и придонесите за социјално осигурување ги надмина очекувањата. Се проценува дека јавниот долг достигна 50,7 отсто од БДП на крајот од 2018 година. – оцени ММФ.

По падот во 2017 година, реалниот раст на БДП доживеа скромно враќање во првите три квартали од 2018 и се проценува дека ќе достигне 2 проценти годинава. Приватната потрошувачка – зајакната со растот на вработеноста и кредитите на домакинствата и растот на извозот, поттикната од солидната надворешна побарувачка и металопреработувачката индустрија, ја поддржаа економската активност. Сепак, најавените инвестиции се неизвесни, поради одложувањето на големите инфраструктурни проекти и падот на градежништвото. Како резултат на тоа, намалениот увоз поврзан со инвестициите, заедно со силниот извоз, се проценува дека го намалија сегашниот дефицит скоро 0,5 проценти од БДП во 2018. По краткиот скок, главно одразувајќи ги повисоките меѓународни цени на нафтата, инфлацијата се намали во последниве месеци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here