Личните карти, пасошите и возачките дозволи стануваат двојазични – ќе се додаде и „северна“

216
0
SHARE

Владата денеска ги утврди текстовите на Предлог-законот за изменување на Законот за патните исправи на државјаните, на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за личната карта и на Предлог-законот за изменување на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата.

Како што соопшти владината прес-служба, утврдувањето на овие текстови е поради усогласување со законските решенија во Законот за употреба на јазиците, како и од аспект на рокот на замена на постојните патни исправи кои го содржат натписот „Република Македонија“ со патни исправи со новото уставно име на државата, запазувајќи го рокот наведен во членот 3 од Уставниот закон за спроведување на Амандманите од 33 до 36 на Уставот.

Од Владата најавуваат дека Предлог-законот за изменување на Законот за патните исправи на државјаните на Република СМакедонија, Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за личната карта, како и Предлог-законот за изменување на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, ќе бидат доставени на усвојување во Собранието во редовна постапка.

Извор: kurir.mk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here