На парадите во Солун и Атина, се пееше Македонија е Грчка

282
0
SHARE

Обидот на грчките власти да го забранат пеењето на песната според која Македонците се варвари на парадата во чест на Денот на независноста не успеа. Војниците и насобраниот народ во Солун и во Атина ја отпеаја песната.

Во Атина, оркестарот на грчката воена морнарица ја свирел песната, додека во Солун, војниците и граѓаните заедно ја пееле за време на парадата.

Грчките војници вообичаено парадите на Денот на независноста и на денот „Охи“ ги одбележуваа со навредливи пораки насочени кон Македонците, но и Албанците и Турците.

По парадата, во Солун се одржал и протест на грчки националисти против Преспанскиот договор.

Μακεδονία Ξακουστή έπαιξε η μπάντα των ενόπλων δυνάμεων κατά την άφιξή της στην πλατεία Συντάγματος.#livemedianews

Posted by Livemedia.gr on Monday, March 25, 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here