На Црна Гора потребни и се 20.000 сезонски работници

364
0
SHARE

Претставниците на Владата на Црна Гора денеска ги повикаа домашните работници во пресрет на туристичката сезона да пронајдат работа на Црногорското приморје, каде, според проценките на Заводот за вработување, ќе бидат потребни околу 20.000 сезонски работници.

Работодавачите, како и секоја година, се жалат дека имаат проблеми со неадекватниот и несоодветен персонал во туризмот, а синдикатите тврдат дека невработените не се заинтересирани пред сè поради лошите услови за работа и многу пониски плати отколку во регионот, пишува „Вијести“.

Платата на сезонските работници во Црна Гора е околу 500 евра, а во регионот само во Хрватска заработуваат повеќе, која исто така побарува десетина илјади сезонски работници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here