Неколку милијарди евра за Србија преку трговска размена и ифраструктурни проекти

411
0
SHARE

Вчера во Белград беа потпишани 26 договори и меморандум за соработка и разбирање меѓу Србија и Русија, како дел од посетата на рускиот претседател Владимир Путин во Белград. Повеќето договори се во областа на иновациите и дигитализацијата.

Српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека сегашната вредност на склучените договори со Русија изнесува 230 милиони евра, а кога сите ќе бидат реализирани ќе бидат 660 милиони евра “.

– Во Србија напредува трговската размена и Русија напредува. Увозот од Русија е повисок за 30 отсто, извозот е повисок за 4,1 отсто. Ние напредуваме во сите сфери на општествениот живот. Денес потпишавме многу договори и допрва ќе потпишеме некои. Во областа на иновативни технологии, дигитални технологии нашите односи резултираат со напредок, рече српскиот претседател Александар Вучиќ во разговорот со рускиот претседател Владимир Путин во палатата Србија.
Вучиќ потоа се осврна на договори во областа на инфраструктурата и енергијата.

– Сите аранжмани се на највисоко ниво, и ние сме задоволни и воено-техничката соработка и ви благодарам за вашиот придонес – рече Вучиќ.

– Стоковната размена меѓу Србија и Русија се зголеми и изнесува две милијарди долари. Енергијата и инфраструктурата се подобрени и има нови насоки за кои ќе се разговара денес – изјави рускиот претседател Владимир Путин и рече дека Русија е еден од најголемите инвеститори во српската економија.

Тој, исто така, ги истакна хуманитарните врски, безбедноста, образованието и војската.

Претседателот на Владата на Србија, Ана Брнабиќ, го изрази своето задоволство што за време на посетата на рускиот претседател Владимир Путин на Србија ќе се потпишата шест договори во областа на иновациите и дигиталната економија и истакна дека благодарение на стручен кадар и бесцарински извоз во Русија и ЕУ, Србија има уникатен потенцијал да стане центар за високотехнолошки компании.

Од потпишаните договори се издвојуваат:

1. Шест договори во областа на иновациите и дигиталната економија

Еден договор, всушност, се однесува на употребата на нуклеарна енергија за мировни цели, додека другиот се однесува на изградбата на Центарот за наука, технологија и иновации.

– Претставниците на руската делегација се импресионирани од знаењето на нашите компании – рече министерот за иновации и технолошки развој, Ненад Поповиќ. Тој за РТС изјави дека компаниите што извезуваат стотици милиони евра од нашата земја од сега ќе можат да извезуваат и на рускиот пазар што е одлична вест за стопанството.

– Започна нова ера во економските односи меѓу Србија и Русија. Почнуваме да ги поврзуваме иновациските компании, малите и средните претпријатија, шампионите од Србија и Русија во областа на дигитализацијата и иновациите. Тоа е сосема нова сфера што треба да донесе нови работни места, што е иднината за двете земји – рече Поповиќ за РТС, додавајќи дека Србија ги обезбедува овие договори со правната основа за практична соработка меѓу нашите и руските компании.

– Сакаме да создадеме дигитален центар за руските компании во Србија, кои од тука ќе го продаваме нашето заедничко знаење низ Европската унија и САД – рече Поповиќ и нагласи дека ова е ќе се реализира во текот на оваа и следната година.

– Водечките 24 дигитални компании од Русија се во Белград денес, рече рускиот советник за дигитализација, Дмитриј Песков.

2. Договорот за “Железници” во вредност од 230 милиони евра

Првично беше потпишан договор за проектирање и изведување на работите за изградба на железничката инфраструктура во Србија и изградбата на единствен Диспечерски центар за управување со железничкиот сообраќај во Србија меѓу претпријатијата Инфраструктура на српските железници и РЖД Интернешенел.

Договорот од 230 милиони евра беше потпишан од генералниот директор на RWD International Сергеј Павлов и генералниот директор на инфраструктурата за српски железници Мирољуб Џевтиќ во присуство на заменик-премиерот и министер за транспорт, градежништво и инфраструктура Зорана Михајловиќ.

3. Соработка меѓу универзитетите во двете земји

Во Палатата на Србија беше потпишан Меморандум за стратешка соработка во областа на образованието. Универзитетот во Белград и Санктпетерзбуршкиот рударски Универзитет потпиша Меморандум за соработка, кој се однесува на размена на истражувачи, наставниот и административниот кадар, студентите на сите нивоа на студии, заедно истражувачки проекти и програми за стручно усовршување.

4. Модернизација на магацин “Банатски двор”

Меѓу најважните договори што се потпишаа денес е онаа за проширување на резерварот гас во Банатски двор од 450 до 750 милиони кубни метри.

– Тоа ќе влијае на нашата енергетска сигурност и значително ќе ја подобриме нашата безбедност, бидејќи покрај тоа што го зголемуваме складирањето, ќе се зголеми експлоатацијата на гас на ниво на нашите максимални дневни потреби во текот на зимата – рече министерот за енергетика Александар Антиќ за РТС.

Ова е целокупната листа на договори и меморандуми за соработка кои беа потпишани за време на посетата на Путин во Белград:

1. План за консултации помеѓу МСП од Србија и Министерството за надворешни работи на Русија за 2019-2020. година

2. Договор за соработка во областа на користењето на нуклеарната енергија за мирни цели врз основа на тестираните технологии помеѓу Владата на Република Словенија и Владата

3. Заедничка изјава за соработка во спроведувањето на проектот за изградба на регионален центар за нуклеарна технологија на територијата на Србија

4. Управниот договор помеѓу Министерството за труд на Владата на Србија и Министерството за труд и социјална политика на Руската Федерација за имплементација на Договорот меѓу Србија и Руската Федерација за социјално осигурување

5. Протокол за размена на инструменти со кој се потврдува Договорот меѓу Руската Федерација и Република Србија за социјално осигурување

6. Меморандум за разбирање помеѓу Министерството за труд, вработување, ветеран и социјални работи на РС и Министерството за труд и социјална заштита на RF за соработка во областа на социјалната заштита

7. Меморандум за разбирање за руско-српската соработка во областа на развојот на дигиталните технологии

8. Меморандум за разбирање за развој на соработката во областа на истражување и користење на космичкиот простор во мировни цели меѓу Владата на РС и “Роскосмос”

9. Меморандум за намери за редовно одржување на јавната железничка инфраструктура

10. Меморандум за соработка за иновации и технолошки развој помеѓу Владата на Република Србија и Фондот “Сколково”

11 Меморандум за меѓусебна соработка меѓу ВРС и Автономната некомерцијална организација, за стратешки иницијативи промовирање на нови проекти за соработка во областа на иновациите и технолошкиот развој на Агенцијата

12. Меморандум за соработка за развој на проектот за проширување на капацитетот на ПСЖ Банатски двор помеѓу Гаспром Експорт и Србијагас

13. Договор за соработка помеѓу Фондот за директни инвестиции на Руската Федерација и Агенцијата за развој на општината “Стибија”

14 Договорот за проектирање и изведување на работи за изградба на железничката инфраструктура на Република Словенија и изградба на единствен центар за испраќање на возовите за управување со сообраќајот во РС помеѓу “Инфраструктура Железници Србија” АД и РЖД Интернасионал доо

15. Меморандум за соработка во областа на гасната економија во однос на реализација на заеднички проекти од областа на развојот на производствената и дистрибутивната инфраструктура на цевките и течниот природен гас

16. Меморандум за српско-руска соработка во областа на развојот на иновациите во секторот за електрична енергија помеѓу Владата на РС и акционерското друштво “Росети”

17. Меморандум за соработка помеѓу Универзитетот во Нови Сад и Рускиот државен универзитет за нафта и гас “Губкин”

18. Договор за соработка помеѓу ПАО “Силовија машинина” и “ЕПС” за реконструкција на хидроцентралата Ѓердап-2

19. Меморандум за соработка помеѓу Сбербанк Србија и Телеком

20. Меморандум за стратешка соработка помеѓу Универзитетот во Белград и Санкт Петербургскиот универзитет за рударство – Горниот универзитет

21. Меморандум за разбирање за локализација на руското индустриско производство на територијата на РС помеѓу Министерството за економија на РС и Министерството за индустрија и трговија

22. Заедничка изјава помеѓу Владата на Руската Федерација и Владата на Србија за основање и услови за работа на центрите за културно информирање

23. Инвестициско решение за модернизација на складиштето за гас “Банатски двор”

24. Меморандум за разбирање за реализација на проекти за комбинирано производство на топлинска и електрична енергија во Србија

25. Меморандум за соработка помеѓу Универзитетот во Белград и Московскиот државен институт за меѓународни односи – Универзитетот МГИМО

26. Меморандум за разбирање помеѓу Министерството за одбрана на Србија и Камаз

* Исто така, планирано е да се потпишат уште десет меморандуми и протоколи со руските компании кои доаѓаат во Белград на маргините на посетата на претседателот Путин.

Извор Инфомакс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here