Ниските темпертури се корисни за нашето тело

562
0
SHARE

Во ладните денови, сите имаме потреба од поголема доза на енергија. Пешачењето ќе ви помогне да се наполните со позитивна енергија која ќе биде доволна во текот на целиот ден.

Следниве причини ќе ве убедат дека студеното време и ниските температури повеќе не се причина да седите дома.

 

  • Свеж воздух

Пешачењето на свеж воздух пред се, стимулира ослободување на ендорфините хормони на среќа во нашето тело. При рекреација во природа во ладните денови тие се ослободуваат дупло повеќе отколку во летниот период. Искористете го благодетот на поладниот воздух за одмор во природа и подолги прошетки.

планиарење
  • Подобра функција на мозокот

Докажано е дека во летниот период кога температурите се доста високи, луѓето се соочуваат со успорена мисловна функција при што поголема е веројатноста за донесување на погрешна или сложена одлука. Тоа се случува затоа што топлото време ги исцрпува резервите на глукоза во телото. Поладното време ја убрзува функцијата на мозокот и исто така помага во спиењето и подобрување на сонот.

  • Инфекции

Многу повреди кај врвни спортисти се лечат со крио терапија која што вклучува ефект на ладење со ладен воздух и терапии со ладна вода која што им помага во процесот на лечење на повредите. Така е и со ладниот воздух. Поради свежината на воздухот човечкиот организам станува многу по отпорен, спречува размножување на бактерии и се бори против различни врсти на инфекции.

крио терапија

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here