ОЧИТЕ СЕКОГАШ ЈА ИЗДАВААТ ЛАГАТА

356
0
SHARE

Долго време е познато дека изразите на лицето и движењата на телото можат да го откријат карактерот и личноста. Во исто време, очите се најдобар показател за тоа што некој крие во себе, тие се “прозорци на душата”. Дали знаете како правилно да набљудувате некоја личност, можете да дознаете повеќе за неа од нејзината биографија!

во очите пишува сѐ. Тие кријат мисли, чувства, желби, стравови, надежи … Тие се најубавата декорација на нашето лице, “огледало на душата” кое не открива.

Луѓето отсекогаш сакале да ги научат мислите и личноста на оној што го гледаат. Од оваа желба се развива античкиот метод на “физиономија”, теоријата според која фаците на лицето, движењето и одржувањето на телото ги објаснуваат душевните и менталните карактеристики на луѓето.

Посебно внимание се посветува на изразувањето на очите и на движењата на мускулите околу нив, а експертите од оваа област тврдат дека според тоа најдобро можат да ги запознаат тенденциите, способностите, недостатоците и квалитетите на една личност.

Според старите национални верувања, “на очите секогаш се верува повеќе отколку на ушите”, што не е без основа. Физичарите тврдат дека очите можат да бидат убави, страшни, лицемери, лажни, скандалозни, благи, магични, злобни, лажни, магични, милји, солзи, сјајни, милостиви …

Изразите на окото се исто така поврзани со скоро сите придавки кои ги карактеризираат особините на личноста во психологијата.

Така велиме дека некои очи се: меланхолични, сомнителни, досадни, мирни, благи, чисти, весели, фрустрирани, очајни, воздржани, загрижени, лажни, рамнодушни, чесни, опуштени …

Очите секогаш ги кажуваат лагите

Очите секогаш кажуваат лага,, измама, лоши намери, упатуваат на огромни, несигурни луѓе, но исто така и кон стабилни и сталожени луѓе во кои можеме да имаме доверба.

На пример, смеењето на кое се движат само мускулите околу усните не е искрен, тој е лажен и пресметан. Вистински, чесна насмевка ги движи сите мускули околу твојата уста и очи.Пажливо гледајќи го погледот, открива психолошка состојба, како и она што некој го има во мислите.

Кога судите некој врз основа на погледот, нека биде на начин како што најчесто гледа.

Научните тестови покажаа дека има повеќе од 300 изрази на лицето кои предизвикуваат различни емоции. Како емоциите произведуваат изрази на лицето може да бидат спротивни, па со некои гестови можеме да предизвикаме одредени ефекти врз телото. Така, на пример, кај луѓе кои имаат исплашен израз, тој се забрзува и температурата на телото се зголемува. Стравот предизвикува треперење и луто затоплување на телото.

Нерв кој го зафаќа лицето е поврзан со мускулите на лицето кои влијаат на крвотокот и така ги предизвикуваат овие случаи.

Прочитајте сè што може да се “прочита” на нечиј лик, а потоа проверете со вашите пријатели дали таквиот метод е точен или не.

Изглед и израз на очите

Јасен

Јасен, упорен изглед има искрени, добронамерни и сигурни луѓе на кои им се верува.

Бистар

Биста јасен поглед имаат, лукави, весели и љубопитни луѓе кои водат здрав и успешен живот. Тие главно се исполнети со оптимизам, а други уживаат во нивното друштво.

Топол

Долг, топол поглед открива мирен, нежен човек кој нѐ сака, нè љуби и сака само најдобро. Така најмногу не гледаат нашите татковци и мајки, како и оние кои веруваат во нас.

Жив

Жив поглед, имаат љубопитни, екстровертни, нетрпеливи, брзи луѓе. Тие гледаат сè што се случува, брзо реагираат и размислуваат, понекогаш набрзина и невнимателно. Тие имаат многу енергија и ретко кога се безволни.

Мил

Насмеани, големи очи, нежен поглед, отворени личности, подготвени за отстапки и давање. Меѓутоа, тие очекуваат исто и за возврат, па бидете внимателни да не ги разочарате.

Питом

Питом поглед имаат филантропскиот луѓе, подготвени да им помогнат на сите на кои им е потребна помош. Тие имаат големо срце, тие се милостиви, драги, посветени.

Врел

Врел поглед имаат луѓе што мислиш дека во секој момент од очите ќе ти фрли искра, тие се чувстителни личности, заљубени особи, наклонети со бес и љубомора. Таквиот изглед, исто така, имаат нестабилни личности склони кон чести промени во расположението.

Ошатр

Остриот, сигурен поглед, кој достоинствено “шара” по соговорниците, имаат храбрите, енергични луѓе, кои се добри лидери и луѓето им веруваат. Тие изразуваат богато животно искуство, духовна зрелост, но понекогаш и ладно срце.

Мрачен

Мрачен поглед, со споени веѓи, најчесто се гледа од луѓе кои не се задоволни со животот, но без вистинска моќ да променат ништо.

Вознемирен

Вознемирен изглед имаат луѓе кои кријат нешто, нешто што ги мачи или чуваат нешто за нив. Често “ги кријат” очите, особено кога лажат.

Ситен и брз

Брз, “ситен” изглед открива сомневање, страв, несигурност, неверување, нетрпеливост, брзина. Обично тие имаат премногу претпазливи, ситни луѓе кои мислат повеќе за минатото отколку за иднината, се натоварени со лоши мисли и често пренесуваат негативна енергија.

Отсутен

Око што е изгубено во далечина дава вознемиреност, отсуство, но исто така имагинативна и креативна личност.

Исклучен

Разочарани луѓе имаат “изгаснат” изглед, без сјај и уморни, претворајќи ги очите на бледо, потемнето и суво лице на неизбалансиран живот или долгорочна болест.

Извор Инфомакс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here