Од Први Јуни оние кои имаат Бугарски пасоши во Швајцарија ќе можат да се чувствуваат како дома

453
0
SHARE

Од први јуни, граѓаните на Бугарија и Романија ќе имаат целосна слобода на движење, работа и престој во Швајцарија, исто како да се во Европската унија. Во средата, швајцарската влада го издаде соодветниот декрет.

За две недели, Бугарите и Романците веќ ќе имаат право слободно да се движат, да работат и да престојуваат во Швајцарија.

Рокот на сегашната рестриктивна клаузула истекува на крајот од мај, така што на 1 јуни 2019 година граѓаните на двете земји ќе имаат исти права во Швајцарија како и во ЕУ.

Вчера швајцарската влада издаде декрет за воведување на слобода на движење за Бугарите и Романците.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here