Oпacен вид на медуза забележана во Јадранско море

308
0
SHARE

Во близина на Бетина на островот Муртер забележана е Компас медуза или “Chrysaora hysoscella”, за која експертите предупредуваат дека треба да се избегнува, бидејќи при допир предизвикува големи пocледици, пишува Морски.хр.

Компас медузата е вид кој живее во водите на Атланскиот океан и Средоземно море. Се појавува и во близина на Обединетото Кралство, Ирска и Турција.

Карактеристична е по жолто кафеавата боја, која потсетува на компас, а може да порасне и до 30 центриметри.

Животниот век на медузите е една година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here