Пендаровски прогласи вонредна состојба за уште 8 дена

432
0
SHARE

Претседателот Стево Пендаровски вечерва донесе нова одлука за утврдување на постоење на вонредна состојба на територијата на целата држава.

Претходно, Владата на Република Македонија на вечерашната 67-ма седница донесе заклучок да поднесе предлог до претседателот на државата врз основа на членот 125 од Уставот да утврди постоење на вонредна состојба за период од 8 дена.

По постигнатиот политички договор, претседателот Пендаровски очекува институциите навремено да ги преземат сите активности од нивна надлежност со цел квалитетна и комплетна подготовка и спроведување на изборниот процес.

Во таа смисла претседателот Пендаровски очекува деновите од вонредната состојба да бидат искористени единствено да се донесат неопходните одлуки и протоколи за организирање и спроведување на изборите, со акцент на мерките за заштита на јавното здравје.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here