Претседателот Иванов: Одлуката на МНР за протерување на рускиот дипломат е избрзана

522
0
SHARE

Претседателот Ѓорѓе Иванов смета дека одлуката на Министерството за надворешни работи (МНР) за протерување на рускиот дипломат е избрзана.

„Република Македонија, како земја кандидат за членство во Европската унија, ја следи политиката на ЕУ, и нивните одлуки донесени по пат на консензус и на ниво на ЕУ.

 Со оглед на тоа дека одлуките за протерување на руски дипломати не претставуваат израз на усогласени ставови на сите земји-членки на ЕУ, туку се работи за индивидуални одлуки на поедини земји-членки, Претседателот на Република Македонија смета дека одлуката на македонското МНР е избрзана.

Претседателот на Република Македонија повикува на воздржаност од избрзани чекори во надворешната политика, за да се спречи можното нанесување на штета во остварувањето на стратешките цели на Република Македонија.

Претседателот на Република Македонија, согласно позитивната законска регулатива, очекува да биде официјално информиран за посочените факти во јавноста, поврзани со овој случај“ – стои во соопштението испратено од Кабинетот на Претседателот Иванов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here