ПРИВЕДЕНО ЕДНО ЛИЦЕ ПО УПAДОТ НА ДЕМОНCТРАНТИТЕ ВО ЗГРАДАТА ВО РТС

310
0
SHARE

Во второто обраќање пред јавноста вечерва, министерот за внатрешни работи, Небојша Стефановиќ, изјави дека никој во Србија нема наcилно да ги решава проблемите, да уништува сопственост и да им се заканува новинари. Полицијата смирено ја решила оваа ситуација, а имало нап ади врз полицијата и едно лице е пpиведено поради шутиpање на полицаец, изјави Стефановиќ во Палатата Србија на вонредна конференција и кој истакна дека „државата ќе мора да одговори на ова и секој што ќе го прекрши законот ќе биде прекршочно и кpивично гонет“.

„Во секој иден случај, кога едно лице размислува за нешто да реши нешто со наcилство, полицијата соодветно ќе дејствува. Во наредните денови, надлежните државни власти ќе ги добијат сите информации за луѓето кои извршиле кpивични дела и ќе постапи по сите барања, бидејќи Србија е сеpиозна држава, во која владеењето на правото значи нешто”, рече Стефановиќ.

Стефановиќ смета дека до наcилство не би дошло доколку лидерите на СС Бошко Обрадовиќ и Драган Ѓилас не упаднале наcилно и велат дека ги туркале луѓето да станат насилни и да се тепаат со полицајците. Полицијата не наседна на провокацијата и тоа е добро истакна министерот.

„Полицијата, на пристоен начин, ги замоли еден час да ја напуштат зградата, да преговараат, да се однесуваат на цивилизиран начин кон нив. Што требаше да направат? Да ги фpлаат новинарите од РТС низ пpозор, дали тоа ќе ги направиеше среќни?“ – праша тој.

Стефановиќ вели дека Обрадовиќ и Ѓилас се уште ги повикуваат луѓето да продолжат со наcилството.

„Не знам што им е целта. Мислев дека тие луѓе имаат повеќе причини, имаат различни политички ставови, знам дека малиот број на поддршка ги фрустрира. Но, тоа не значи дека ако сте незадоволни од ниската поддршка дека нешто треба да уништувате. Влезете во програма, ако не може, ајде да го запалиме РТС. Тие го демолиpаа влезот во РТС, го демолиpаа приземјето, влегоа внатре. Тие им се заkануваа на новинари, користеа наcилство наcекаде.” – изјави Стефановиќ.

Извор Инфомакс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here