ПУТИН: Создаваме сопствен интернет кој не зависи од никого

1133
0
SHARE

Русија мора да создаде сопствени делови на интернет во случај кога Западот нема да им дозволи пристап до глобалниот интернет, изјави претседателот Владимир Путин, пренесуваат руските новински агенции.

“Мислам дека добро ќе размислат пред тоа да го направат, но секогаш постои теоретска можност и затоа треба да создадеме сегменти кои не зависат од никого”, рече Путин, а пренесува згенцијата Tass.

“Не можам да зборувам во име на нашите партнери, кои се нивните тајни планови, но мислам дека тоа е за нив колосална штета”, рече тој без никакво објаснување.

Путин ова го кажа откако руските парламентарци се изјасниле за построга контрола на интернетот со цел да се бранат од надворешните влијанија. Критичарите, меѓутоа, предупредуваат дека предложениот закон може да се користи за сузбивање на секоја критика.

Предлог-законот има за цел рускиот интернет сообраќај и податоците да се насочат на точки, кои се под контрола на руската влада и предлага изградба на национален доменски систем со име (DNS) кој ќе овозможи интернетот да функционира дури и ако Русија е исклучена од инфраструктурата на странска мрежа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here