САД ја предупреди Србија за ризикот од купување оружје од Кина

214
0
SHARE

Соединетите Американски држави денеска го предупредија Белград дека треба да биде свесен за ризиците што ќе ги предизвикаат купување оружје од кинеските компании и оценија дека изборот на снабдувач треба да ја одразува прогласената цел на Србија за интеграција во Европската унија.

Во врска со одлуката на Србија да купи ракетен систем за противвоздушна одбрана ФК-3 од Кина, нова генерација ракети со среден дострел земја-воздух, водени од радарот на новата генерација, амбасадата на САД во Белград за РСЕ изјави дека набавката на воена и одбранбена опрема е суверена одлука на секоја земја, но владите треба да бидат свесни за краткорочните и долгорочните ризици и трошоците за водење бизнис со кинески компании.

„Секоја земја треба да има доверба дека набавката на опрема нема да ја загрози нејзината национална безбедност или економскиот суверенитет“, велат од амбасадата на САД, додавајќи дека таа доверба не може да биде „ако продавачите на воена и одбранбена опрема зависат од авторитарната влада, каква што е во Кина“.

Амбасадата исто така наведува дека на Србија и ’се советува да работи на поцелосно усогласување со Заедничката политика за безбедност и одбрана на ЕУ.

„Изборот на добавувачи треба да ја одразува прогласената цел на Србија: да се интегрира што е можно повеќе со Европа. Постојат и други продавачи кои не зависат од авторитарните режими и нудат опрема не само што можат да ги задоволат одбранбените потреби на Србија, туку и споредливи по квалитет и цена“, стои во писмената изјава на Амбасадата на САД за РСЕ / РЛ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here