Седум од десет Грци против употреба на терминот Македонија

392
0
SHARE

Истражувањето спроведено од солунскиот Универзитет Македонија покажало дека само 22,5 отсто од Грците се спремни да прифатат сложено име за Македонија, а 71,5 отсто се против употреба на терминот Македонија.

Овие резултати покажуваат промена на јавното мислење во Грција, бидејќи на истата анкета во 2016 година, 57 отсто од граѓаните не го прифаќаа терминот Македонија, а 38 отсто беа за сложено име.

Само 5 отсто од Грците сметаат дека ЕУ и НАТО функционираат во корист на Грција, а 32 отсто сметаат дека тие работат во корист на Македонија.

18 отсто од анкетираните грчки граѓани сметаат дека Русија функционира во корист на Грција, наспроти 20 отсто кои сметаат дека русите работат во корист на Македонија.

Прашањето за името е важно за 65 отсто од Грците, а мнозинството од граѓаните сметаат дека грчките политичари водат погрешна политика во однос на прашањето за името.

Извор: А1он

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here