#СегаКажувам – кампања за подигнување на свеста за сексуалното вознемирување

510
0
SHARE

Повеќе граѓани на Фејсбук преку хаштаговите #СегаКажувам и #TaniTregoj започнаа да ги споделуваат личните и искуствата на блиските за сексуална злоупотреба или принуда од позиција на моќ.

Целта на #СегаКажувам #TaniTregoj не е да се спроведе казна или одмазда врз поединечни престапници, туку да се стави во фокус и да се де-нормализира насилството и микроагресиите што се вршат врз жените и девојчињата, како и да се предизвика културата што го имплицитно и суптилно го негува и наградува тоа токсично машко однесување.

 

Целта на кампањата е да се охрабрат жените и девојките да се спротистават на ваквите однесувања и гласно да проговорат за она што им се случило.

Независните организаторки на кампањата #СегаКажувам #TaniTregoj повикуваат доколку имате своја или блиска приказна за сексуална злоупотреба, малтретирање или принуда од позиција на моќ и сакате да ја споделите, да го направите со овие хаштагови.

Ова се дел од приказните кои се споделуваат со хаштаг #СегаКажувам, #TaniTregoj.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here