Сергеј Лавров: Западот прикрива злосторства на НАТО во Србија

343
0
SHARE

Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, изјави дека западните земји ги прикриваат злосторствата извршени за време на воената операција на НАТО во Сојузна Република Југославија (СРЈ) во 1999 година.

Агенцијата „Тасс“ пренесува дека Лавров ова го кажал во документарен филм на руската телевизија НТВ насловен „Скршнување за 180 степени над Атлантикот“, во кој тој зборувал за можност за меѓународна истрага против претставниците на НАТО во врска со смрт на цивили, напади врз цивилни објекти и употреба на осиромашен ураниум за време на бомбардирањето.

„Мислам дека Западот прави и натаму ќе прави се што е во негова моќ за да ги спречи ваквите истраги. Што се однесува до употребата на забранета муниција, Србите го испитуваат тоа. Кога ќе завршaт, ќе видиме што може да се направи за да се осигураме дека злосторствата нема да минат неказнето. Би сакал да повторам, не гледам никаква шанса дека меѓународните агенции во кои е вклучен Западот и во кои се бројат западните гласови, ќе се согласат на тоа. Напротив, тие ќе ги вложат сите напори за да го спречат тоа“, рече Лавров.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here