Северна Македонија го потпиша протоколот за пристапување кон НАТО!

397
0
SHARE

Амбасадорите на 29те држави членки на НАТО денес во Брисел го потпишаа протоколот за пристапување на Република Македонија кон Алијансата. На потпишувањето присуствуваа и генералниорт секретар Јанс Столтерберг и шефот на македонската дипломатија Никола Димитров.

Протоколот ќе биде предаден на ратификација во државите членки на Алијансата, и дури потоа ќе може да го ратификува и МАкедонија.

Се очекува оваа процедура да биде завршена до крајот на годината кога Македонија и официјано ќе стане членка на НАТО на Самитот на Алијансата кој ќе се одржи во декември во Лондон, кога ќе биде одбележана 70годишнина од нејзиното постоење.

Со цел пристапување кон НАТО македонија мораше да го промени името во „Република Северна Македонија“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here