ШИЛЕГОВ ЌЕ ТРГНЕ 240 БИЛБОРДИ ПОСТАВЕНИ НА ЈАВНИ ПОВРШИНИ

73
0
SHARE

Град Скопје ќе отстрани 240 билборди поставени на јавни површини низ градот. Градоначалникот Петре Шилегов денеска кажа дека почнува да воспоставува ред во узурпирањето на градот со билборди и рекламни паноа, кои го ограничуваат движењето на пешаците и велосипедистите.

„Скопје е град со најгусто поставени билборди, од кои дел се поставени на локации каде воопшто не треба ниту да ги има. Постигнавме договор со четирите фирми концесионери доброволно да ги отстранат. Во првата зона целосно ќе се ослободи градот од поставени објекти во форма на билборди. На следната седница на Советот на Град Скопје ќе биде предложена одлука за ослободување на компаниите од надоместокот за закуп на рекламен простор за трите месеци додека трае вонредна состојба, како и намалување за 20 отсто на вкупната закупнина во наредниот период“, рече Шилегов.

Во Скопје има околу 800 билборди. Како што кажа Шилегов покрај овие на голем број локации има и нелегални билборди кои исто така ќе се отстрануваат во наредниот период.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here