СКАНДАЛ: USAID повикува и дели грантови за невладини што ќе агитираат за реализирање на референдумот

4709
1
SHARE

Редакцијата на Инфоњуз наиде на скандалозна објава на веб страната на Невладината организација, Асоција за Демократски Иницијативи – АДИ, поддржана од УСАИД каде што транспарентно се повикуваат невладини огранизации од Република Македонија да земат учество во агитирањето за реализирање на референдумот најавен за крајот на септември и за овие активности се нудат пари во висина од 7500 долари.

Според огласот, пресуни се три услови за добивање на паричните средства, во продолжение следува целокупниот текст од објавата:

Грантови за доделување по скратена постапка (РРГ) Проектот на УСАИД за граѓанско ангажирање во Македонија ги повикува граѓанските организации (ЦО) во Македонија да аплицираат за грантови за доделување по скратена постапка (РРГ).
CEP е петгодишна програма финансирана од УСАИД која придонесува за постигнување на две цели:

(1) зајакнување на конструктивниот ангажман на граѓанските организации за политиките и прашањата од јавен интерес; и

(2) зголемување и одржување на ангажираноста на младите во јавниот живот во Македонија.

CEP го спроведува East West Management Institute, Inc. (EWM I) во партнерство со четири локални ГО: Метаморфозис, Фондација за Интернет и општество (Метаморфозис), Асоцијацијата за демократски иницијативи (АДД, Фондација за отворено општество – Македонија ( ФООМ) и Националниот младински совет на Македонија (НСЦМ). Грантовите на РРГ ги раководи АДИ.
Целта на овој круг на Грантови за доделување по скратена постапка е да ги поддржи иницијативите кои се фокусираат на претстојниот референдум. Поконкретно, преку овие РРГ, КЕП се обидува да ги поддржи иницијативите на ГО кои ги опфаќаат следните приоритетни области:

(i)Поттикнување и олеснување на ангажманот на граѓаните за испитување, оценување и унапредување на целиот референдумски процес и институциите одговорни за нејзиното спроведување;

(ii) Подобрување на разбирањето на луѓето и важноста на нивното учество во референдумскиот процес врз основа на информирани избори, со посебно внимание посветено на младите, жените, малцинствата, лицата со посебни потреби и оние надвор од главниот град;

(iii) Информирање и образување на гласачите: охрабрување на гласачите кои гласаат за прв пат, преземање проактивни чекори за да осигурат дека лицата со инвалидност можат да гласаат, враќање на довербата во процесот на гласање на маргинализираните групи, со особено внимание на групите наведени погоре.

CEP ќе додели до 4 (за) грантови кои произлегуваат од оваа програма. Максималниот износ на грантот е 7.500 УСД за проект кој може да трае не помалку од 3 (три) и до 6 (шест) месеци. CEP го задржува правото да финансира било која или ниту една од поднесените апликации.

За да ја преземете целосната Барање за апликација, формуларот за апликација и буџетскиот образец за грантови за брз одговор, посетете www.adimacedonia.org или напишете го г. Нино Сотировски на nino@adi.ork.mk.
РОК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА АПЛИКАЦИИТЕ 13:00, 31 ЈУЛИ, 2018

линк од објавата: Асоција за Демократски Иницијативи – АДИ

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here