Слаѓана Тасева: Стечајот на „ФЕНИ“ е поголем скандал од „СКОПЈЕ 2014“

718
0
SHARE

Слаѓана Тасева, претседателка на Трнспаренси Интернешенел, најавувајќи ја денешната прес конференција за Фени, напиша:

,,Незаконитост, дрскост и арогантно однесување на вклучените во телата на стечајот, страв кај доверителите, злоупотреба на сиромаштијата на вработените…Ова е поголемо од Скопје 2014. Институциите се заробени, потребен е отпор. Силна јавна реакција. Гледам дека медиумите имаат реклами поради кои не се слободни, но утре ќе биде доцна“ -предупредува Тасева.

 

 

Таа откако го објави мониторингот за стечајната постапка на Фени, тврдеше дека покажал бројни неправилности.

Тасева неодамна се пожали дека заради Фени добила директни закани од вицепремиерот Кочо Анѓушев.

Истражувањето покажало дека непозната компанија добила тендер за обработка на никел, но не е познато кој го потпишал договорот во нивно име. Транспаренси ги обвинува стечајниот управник и стечајниот судија за корупција, поради што е покрената и тужба против нив, објави тогаш Тасева. Истрагата е покрената по претставка од фирмата “Cunico Resources” , кои тврдат дека Анѓушев вмешал прсти во нелегален бизнис на компанијата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here