Сведоците од случајот “Титаник” лажно се претставувале за да дојдат до информација

469
0
SHARE
Адвокатката на обвинетата Катерина Веловска во воведниот говор за предметот „Титаник” се повика на исказите кои во СЈО ги дале поранешните новинари во ТВ А1, Сашка Цветковска и Наташа Стојановска, кои ја објавија сторијата за донаторите на ВМРО-ДПМНЕ.
Во нивната сторија објавена на телевизијата А1 тие објавија за финансирањето на кампањата на ВМРО-ДПМНЕ. Според адвокатката, судот не смее да ја темели пресудата врз нивниот исказ бидејќи сториле прекршок и лажно се претставиле како лица од Центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ кога телефонски ги контактирале лицата.
Таа наведе дека новинарите со лажното претставување го прекршиле Законот за јавен ред и мир, за што е предвидена казна од 600 до 800 евра.

Таа побара нивното сведочење, поради овие причини, судот да не го земе предвид. Рече и дека за нејзината клиентка настапила и релативна и апсолутна застареност на кривичното гонење.

Судењето за „Титаник” продолжува со воведни говори на другите адвокати, кои се повикуваат на помилувањето на претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here