„TOSHIBA“ по 35 години престанува да произведува лаптопи

236
0
SHARE

Тошиба тивко го затвори својот лаптоп- оддел , ставајќи крај на ова поглавје од својот бизнис по 35 години. Пред две години компанијата продаде 80,1% акции во производствота на персонални компјутери на Шарп за 36 милиони долари, по што Шарп го преименува во „Динабук“. Преземањето е завршено, откако преостанатите 19,9% од акциите дојдоа во нивни раце.

„Резултатот од овој трансфер е целосна сопственост на Dynabook, кој сега е во целост сопственост на Шарп“, соопшти Тошиба во изјавата.

Првите лаптопи на Toshiba во 1985 година, во тоа време, имаа моќни батерии што можело да ги заменуваат T1100, простор на дискета и 256 KB меморија. Цената на уредот бил околу 2.000 американски долари во средината на осумдесеттите години.

Тошиба беше на својот врв во текот на 90-тите и почетокот на 2000-тите, но со доаѓањето на поголем број нови играчи, нивното ограничено снабдување предизвика пад на популарноста.

За време на продажбата на Шарп, Тошиба продавал 1,4 милиони лаптопи годишно, а во 2011 година продале 17,1 милиони уреди, пренесува Ројтерс.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here