Транспаренси Интернешнал: Македонија најкорумпирана држава на Балканот

367
0
SHARE

Во најновиот Индекс за перцепција на корупцијата во 2018 година, што Транспаренси Интернешнал го објави денеска, Македонија и Косово го делат 93 место во однос на корупцијата. Тие се најслабо рангирани на Балканот. Пред нив се: Хрватска на 60 место, Романија на 61, Црна Гора на 67, Бугарија на 77, Србија на 87 и Босна и Херцеговина на 89 место.

„Македонија се наоѓа на многу ниско 93 место од 180 рангирани држави. Сега имаме 37 од можни 100 поени и се наоѓаме многу под 50 поени.

Тасева напоменува дека неефикасноста на судството и натаму останува главен проблем за развојот на демократијата, но и суштински реформи во борбата против корупцијата, пред се во избор на соодветен кадар кој ќе има интегритет и знаење да се справи со проблемот.

„Проблемот е во имплементација на законите и дали има политичка волја законите да се спроведат“ рече Тасева.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here