ЦИА: Македонците и албанците заеднички ја почнале борбата за ослободување во 1941

456
0
SHARE

Американската Централна разузнавачка агенција (ЦИА) минатата година објави околу 12.000.000 тајни документи меѓу кои и илјадници кои се однесуваат на Македонија.

Ова е содржината од документ на ЦИА во кој се опишува дека борбата за национално ослободување во Македонија почнала во 1941 година, како и дека првиот Совет за национално ослободување бил формиран во Дебар од Македонци и Албанци.

„Активноста на Советот се состоела од дистрибуирање пропаганден материјал, проширување на организацијата и собирање помош. Совети за национално ослободување беа организирани во останатите делови на Македонија во 1942 година и покрај национално-шовинистичките активности на Бојан Балгаранов, делегат на Централниот комитет на Бугарската револуционерна партија кој се обидувал да го спречи организирањето на овие совети“, стои во документите на ЦИА.

За оргиналниот документ на ЦИА, кликнете ТУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here