Унгарија сака да го сопре Сорос со нов законски пакет

462
0
SHARE

Според државниот секретар за владина комуникација, законодавниот пакет “Сорос” може да се зајакне или заостри, но сигурно нема да биде ослабен.

Бенце Тузсон во петокот изјави дека јавните консултации за законодавниот пакет се уште се во тек, а владата се надева дека повеќе луѓе ќе го кажат своето мислење, бидејќи тоа го прави пакетот подобар. Тој додаде дека повратните информации ќе бидат проценети следната недела и ќе бидат презентирани на владата. Тие планираат да го достават до парламентот пред пролетната сесија.

Според нејзината изјава во петокот, Унгарскиот Хелсиншки комитет, исто така, ја сподели својата позиција со владата за нацрт-законот. “Според невладината организација за човекови права, регулативата која е во подготовка е неприфатлива и ги користи само уставно несоодветните политички цели, ги вклучува бесмислените прописи и како таква, организацијата категорично го отфрла.

Истовремено, Хелсиншкиот комитет очекува Владата да го повлече законот “, се вели во соопштението. “Манипулативниот јазик на нацрт-законот, чекор по чекор, ја открива својата вистинска цел. Владата сака произволно да се етикетира, злонамерни и одвоени од општеството одредени невладини организации што не му се допаѓаат и, на крајот, да ги натераат да ги прекинат своите операции “, додава тој.

ИЗВОР: Гласот на Европа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here