Ван Ден Берг: Можна е федерализација на Македонија

750
0
SHARE

Директорот на организацијата БИП која се занимава со политичките прицеси на Балканот смета дека следен чекор кој што може да биде преземен во Македонија е кантонизација или федерализација.

Ханс Ван Ден Берг кој е експерт за Балканот и специјалист за Албанското прашање вели дека кантонизација или федерализација се дел од финалниот план на посредникот при Пржинскит договор неговиот холандски сонародник Ван Хојте.

“Кантонизација или федерализација (како финален чекор од планот на Ван Хојте) може навистина да биде следниот чекор во процесот на актуелната поларизација која вклучува и интра и меѓуетничка поделба”, смета Ван Ден Берг.

Според холандскиот експерт за регионот овие поделби се случуваат паралелно со “отсуство на владеење на право, присутната неказнивост, за корупција, непотозам и отсуство на подобар живот.

Целиот текст прочитајте го на Експрес

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here