Во македонските учебници ќе пишува дека Александар бил Грк, а Македонците биле Илири!

628
0
SHARE

Учебниците по историја во Македонија ќе се преправаат и во нив изричито ќе биде наведено дека Александар Македонски бил Грк, објавува грчки „Трибјун“.

Весникот тврди дека на состанокот на Заедничкиот комитет на експертите од Грција и од Северна Македонија во Скопје било договорено во учебниците да стои дека „Атина, Спарта и Македонија се трите темели на грчката цивилизација“.

Со ова се расчистуваат сите тврдења за античкиот карактер на Македонија, а античките Македонци всушност ќе бидат претставени за Илири.

Многу интересно тврдење, ако се земе предвид дека таткото на Александар Македонски, Филип водел тешки војни токму со Илирите, во една битка загубил и едно око, а потоа и со Атињаните на кои им го нанел најголемиот воен пораз.

„Научниот комитет ја заврши работата со своето учевство за грчката историја. Потпишан е договор со соседната земја. Грција си ја врати својата античка грчка Македонија. Во новите учебници во Скопје ќе пишува дека Александар Велики е Грк. Преспанскиот договор донесе историски резултати“, напишал на својот Фејсбук, Џорџ Георгиадес.

Извор Засе

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here