Заев најави импичмент за Иванов, за тоа е потребно двотретинско мнозинство и во Собранието и во Уставниот суд

480
0
SHARE

Премиерот Зоран Заев вчера во интервју за телевизијата „Канал 5″ изјави дека е можно собраниското мнозинство да побара импичмент за претседателот Ѓорге Иванов ако не го потпише договорот со Грција откако граѓаните на референдум би се изјасниле позитивно. За евентуалното повторно покренување на оваа постапка, според Уставот на Република Македонија неопходни се двотретински мнозинства и во Собранието и во Уставниот суд.

„Има желба за окрупнување на парламентарното мнозинство и тоа ќе го направиме исклучиво за импичмент на претседателот, ако мораме. Граѓаните се тие што ќе решат дали сакаат промена на името, но ако на референдумот договорот се прифати, никој нема право да го попречува нивното мислење“, рече Заев.

Синоќа премиерот Заев рече дека може да дојде и до окрупнување на бројот на пратениците за да се дојде до потребното двотретинско мнозинство. „Јас немам намера да работам на тоа, во моментов имам попаметни работи, но сѐ што е парламентарна демократија ние ќе го искористиме да дојдеме до таа можност граѓаните да одлучат за иднината. И на таа одлука ќе мора сите да ѝ се поклониме и да ја испочитуваме до крај“, рече Заев.

Во член 83 од Уставот на Република Македонија пишува дека за одземање на имунитетот на претседателот на државата „одлучува Уставниот суд со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број судии“.

Во член 87 од Уставот пишува дека претседателот на Републиката е одговорен за кршење на Уставот и законите во вршењето на своите права и должности. Веројатно е дека собраниското мнозинство ќе оди на оваа варијанта, на докажување дека Иванов не ги врши своите права и должности во случаите со непотпишувањата на указите за Законот за употреба на јазиците и очекуваната ратификација на договорот за промена на името со Грција. И за двата проекта на владината колаиција Иванов веќе се изјасни дека е против и дека нема да потпишува такви документи кои се противуставни.

„Постапка за утврдување на одговорност на претседателот на Републиката покренува Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. За одговорноста на претседателот одлучува Уставниот суд со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број судии.

Ако Уставниот суд утврди одговорност на претседателот на Републиката, функцијата му престанува по сила на Уставот“, пишува во член 87 од Уставот.

Пред две години, тогашната опозициска парламентарна група на СДСМ покрена утврдување на одговорност за претседателот Иванов во врска со неговиот акт за помилување на 56 лица замешани во „бомбите“ објавени од тогашниот опозициски лидер Зоран Заев.

За предложената одлука за почнување постапка пред Уставниот суд за утврдување на одговорноста на претседателот, требаше да гласаат најмалку 82 пратеници во Собранието на Македонија. Но, најпрвин предлогот за импичмент на претседателот Ѓорге Иванов беше разгледан и оценет како неоснован од страна на членовите на собраниската Комисија за оценување на основаноста на предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на претседателот на Република Македонија.

Опозицијата тогаш сметаше дека Иванов со актите за помилување го прекршил Законот за помилување и Уставот на Република Македонија, додека за пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, барањето за импичмент е целосно неиздржано и не се темели на правни аргументи, туку е неуспешен обид да се удри по највисоката институција претседател на Република Македонија.

На 21 јуни 2016 година, по петдневна расправа, со 35 гласа „за“  и 47 „против“ пратеницитене го усвоија предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на претседателот на Република Македонија, Ѓорѓе Иванов за аболицијата на 56 политичари и нивни соработници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here